Logo Olste

Duurzaam bouwen en groene technologieën

The Green Deal

Stijlvol en duurzaam bouwen

Duurzaam en toekomstbestendig bouwen is best wel een uitdaging. De wereld staat niet stil: bijna wekelijks lezen we iets over nieuwe materialen, technologieën of bouwprincipes. Wij profileren ons als “early adopters of proven technology”: we willen onze projecten en klanten niet gebruiken als experimenten, maar willen wel een voorloper zijn en meer doen dan strikt wettelijk verplicht.

Bij Olste zetten we ons daarom in om bij elke nieuwe realisatie een stapje verder te zetten in de goede richting. Met de volgende generaties in ons achterhoofd ontwerpen we toekomstgericht en kiezen we voor nieuwe technieken en duurzame materialen die hun efficiëntie en goede werking reeds bewezen hebben.

Tegelijk willen we bij Olste dat onze gebouwen ook de architecturale uitstraling en het comfort bieden die onze klanten verwachten zoals bijvoorbeeld de grote raampartijen voor een maximaal zicht en zeegevoel. Samen met experten zoeken we daarom steeds opnieuw naar het ideale evenwicht tussen kwaliteit en duurzaamheid, rekening houdende met de nieuwste normen en de evolutie van technieken en materialen die voldoende bewezen hebben dat ze implementeerbaar en werkbaar zijn. We streven er oprecht en transparant naar om te bouwen voor de toekomst en zo onze ecologische voetafdruk, maar ook deze van de toekomstige bewoners, te minimaliseren. 
 

1. Duurzaam bouwen

Bij Olste snijden we heel bewust geen greenfields aan. We kiezen er altijd voor om bestaande gebouwen of reeds in gebruik genomen terreinen her op te waarderen door intelligent om te gaan met ruimtegebruik en te streven naar een hoger ruimtelijk rendement.

We kiezen ook bewust voor nieuwbouw, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit op termijn de meest duurzame oplossing is. 

Duurzaam bouwen start bij een goed ontwerp. Wist u dat tot 20% van het afval en de fouten op de bouwwerf te wijten zijn aan een slecht ontwerp of verkeerd of onvoldoende gedetailleerde bouwplannen? De laatste jaren besteden we daarom bij Olste veel meer tijd aan een goed uitgedacht, multidisciplinair ontwerp en duidelijke uitvoeringsplannen. Ook dit is duurzaam bouwen!

Dit laat bijvoorbeeld ook toe om meer te prefabriceren. Op die manier wordt het bouwproces ecologischer en stoten we minder CO2 uit: minder transport, minder afval, minder wachttijden op de werf, … één voor één kleine stappen in de goede richting.
 

Duurzaam

II. Duurzame technieken

Gebouwen zijn door de jaren geëvolueerd. Vroeger waren er overal luchtlekken waardoor er te veel warmte naar buiten ontsnapte. Nu bouwen we luchtdicht en isoleren we goed om alle opgewekte energie vast te houden in het appartement. Hierdoor is het belangrijk dat we goed ventileren. Het ventilatiesysteem D zorgt dan ook voor een goede luchtkwaliteit in het appartement met minimaal warmteverlies dankzij een systeem van warmterecuperatie.

Doordat we de opgewekte energie beter vasthouden, moeten we ook minder energie opwekken om te verwarmen. Dat biedt nieuwe perspectieven, in het bijzonder om de fossiele brandstoffen, die grote CO2 vervuilers zijn, te vervangen door warmtepompen op elektriciteit. In onze nieuwste projecten wordt voor de verwarming gewerkt met een geothermische warmtepomp. Door middel van diepteboringen gebruikt een individuele water-water warmtepomp de warmte uit de grond. Deze warmtepomp zal dan met vloerverwarming uw appartement verwarmen of passief koelen. Deze technologie is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook energie-efficiënt en kostenbesparend op lange termijn.

Omdat de appartementen op de Zeedijk slechts een zeer kleine dakoppervlakte hebben, kunnen maar een beperkt aantal fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst worden. Deze worden aangesloten op de gemeenschappelijke teller om zo het verbruik van de gemeenschappelijke technische installaties zoals de verlichting, de lift of diverse pompen te verminderen.
 

Geothermie

III. Duurzaam leven

Onze woningen zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan de strengste energieprestatie-eisen met oog voor levenskwaliteit en comfort. Hierdoor zal het energieverbruik in het appartement drastisch dalen en verduurzamen. In het bijzonder dankzij de fotovoltaïsche zonnepanelen en de geothermische warmtepompen, zal de operationele energiekost (Opex) van de bewoners significant lager zijn. 

Geothermische warmtepompen en vloerverwarming zijn bijzonder energie-efficiënt. Ze werken op veel lagere temperaturen dan een traditionele gaswandketel, maar behalen toch een hoog rendement. Zeker in combinatie met een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouw. Dat impliceert ook een nieuwe manier om met verwarming om te gaan: het is immers niet langer mogelijk om met een “energievretende boost” op een half uur een koud appartement op temperatuur te krijgen. Ook al is dit in een goed geïsoleerd nieuwbouwappartement bijna niet meer nodig, kan u dankzij een applicatie de verwarming bedienen en zo maximaal rendement halen uit uw installatie. 

Uiteraard wordt er ook aan mobiliteit gedacht. In de ondergrond worden voor elke parkeerplaats de nodige voorzieningen getroffen zodat elektrische wagens comfortabel en individueel geladen kunnen worden. We hopen echter dat de ruime en makkelijk toegankelijke fietsenstalling u uitnodigt om de wagen, de tijd van uw verblijf, te laten rusten en in eerste instantie de fiets te nemen. 
 

Rendement

Dreaming of a seaside view?

Heeft u een vraag of wil u meer weten over Olste? Ons team helpt u graag verder.

Onze projecten

Regina Maris - Emeraude

Regina Maris - Emeraude

Dit luxueus nieuwbouwproject is gelegen op de Zeedijk ter hoogte van het Albertstrand, tussen het Casino en de RBSC zeilclub. Deze stijlvolle nieuwbouw is een ontwerp van Project Architects.

Wagram

Wagram

Nieuwbouwproject op de Zeedijk te Duinbergen, ter hoogte van RBSC zeilclub en Beaufort strand.
Top architectuur door Project Architects met zeer hoge afwerkingsgraad.

Mercator

Mercator

De residentie Mercator is gelegen op de Zeedijk aan de RBSC zeilclub. Het ontwerp is van de hand van Arcas Architecture & Urbanism en blinkt uit in haar hedendaagse architectuur.

Duinbergen

Duinbergen

Luxueus nieuwbouwproject gelegen op de hoek van de Meerlaan en de Zeedijk in Albertstrand. Een stijlvol ontwerp van de hand van Arcas Architecture & Urbanism.

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte wanneer er nieuws binnenkomt? Schrijf u in op de nieuwsbrief.

Copyright © 2024